TÜİK açıkladı: Nisan ayının en çok kazandıranı belli oldu

TÜİK açıkladı: Nisan ayının en çok kazandıranı belli oldu
TÜİK, nisanda en yüksek aylık reel getiri sağlayan yatırım aracının BIST 100 endeksi olduğu duyurdu. Borsa tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay yüzde 3,59 kazandırdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nı açıkladı. Buna göre geçtiğimiz ay en fazla kazandıran yatırım aracı da belli oldu.

TÜİK’in verilerine göre, nisanda aylık en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,17, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 3,59 ile BIST 100 endeksinde oldu.

En çok kaybettiren yatırım araçları arasında ise mevduat faizi, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Amerikan Doları ve Euro bulunuyor. Yİ-ÜFE'ye göre değerlendirildiğinde mevduat faizi yüzde 0,56, DİBS yüzde 0,76, Amerikan Doları yüzde 2,55 ve Euro yüzde 3,87 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE'ye göre ise bu oranlar sırasıyla mevduat faizi yüzde 0,16, DİBS yüzde 0,36, Amerikan Doları yüzde 2,15 ve Euro yüzde 3,48 olarak gerçekleşti.

Altı aylık değerlendirmede ise en yüksek reel getiriyi külçe altın sağladı. Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 18,30, TÜFE'ye göre ise yüzde 12,69 oranında yatırımcısına kazanç sağladı. Buna karşın DİBS aynı dönemde en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise BIST 100 endeksi yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 23,92, TÜFE'ye göre ise yüzde 13,60 oranında kazanç elde ettirdi. Ancak mevduat faizi ve DİBS, yıllık bazda yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım araçları oldu.
TÜİK'ün aylık reel getiri oranlarını açıkladığı raporda en yüksek getirinin borsadan, en çok kaybettirenin ise mevduattan olduğu görüldü.
BIST 100 endeksi, nisan ayında yatırımcısına hem Yİ-ÜFE hem de TÜFE ile indirgendiğinde en yüksek reel getiriyi sağladı.

Yatırım araçlarının aylık reel getiri oranları:

BIST 100:
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde: yüzde 3,17
TÜFE ile indirgendiğinde: yüzde 3,59

Külçe Altın:
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde: yüzde 1,37
TÜFE ile indirgendiğinde: yüzde 1,78

Mevduat Faizi (Brüt):
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde: - yüzde 0,56
TÜFE ile indirgendiğinde: - yüzde 0,16
Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS):
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde: - yüzde 0,7
TÜFE ile indirgendiğinde: - yüzde 0,36

Amerikan Doları:
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde: - yüzde 2,55
TÜFE ile indirgendiğinde: - yüzde 2,15

Euro:
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde: - yüzde 3,87
TÜFE ile indirgendiğinde: - yüzde 3,48

Kaynak:HABER MERKEZİ